Pódium mladých talentov Nadácie SPP bude 19. októbra

Pódium mladých talentov Nadácie SPP sa uskutoční vo štvrtok 19.10. o 18.00h v priestoroch Jazztikot na Bielej ulici 5. Predstavia sa finalisti súťaže - FAYE, O.B.C,The bureau, Baron Haze a Drahoslav Bango&Friends. Víťaz súťaže bude otvárať Bratislavské Jazzové Dni 2024. Vstup je voľný.

Vypočujte si ukážky z tvorby talentov a rozhodnite, koho chcete počuť na hlavnom pódiu Jazzákov v roku 2024. Kliknite pre ukážky a na hlasovanie na denník SME.

1. FAYE

Originálny sólo projekt speváčky a songwriterky FAYE v kombinácií štýlov RnB, jazz, neo-soul a funk. Vlastným menom Laura Ilečková je 20 ročná speváčka z Nitra. FAYE sa venuje tvorbe autorských skladieb s osobnou tématikou - vnímanie sveta, pocitov a názorov očami speváčky. Spolupracovala aj s rôznymi producentami či DJmi a vydala kolaborované EP pod kanadskou značkou UNDERER spolu s producentom FXTR. Koncertná zostava live kapely je tvorená spevom, klavírom, bicie a basgitarou.

Spev - FAYE (Laura Ilečková)
Klavír - Richard Bönde
Basgitara - Michal Eichler
Bicia sada - Hugo Hrivňák

2. Baron Haze

Vyštudovala jazzový spev a hudbu na VOŠ Konzervatória Jaroslava Ježka v Prahe.Spolupracuje s poprednými jazzovými hudobníkmi na slovenskej i českej scéne ,je súčasťou worldmusicového projektu Stromoradie, na čele s fenomenálnymi muzikantami ako Stanislav Palúch,Peter Korman a Marcel Commendant. So Samuelom Hošekom nahrala duet All the way na jazzový album Peace,kde spolupracovala so špičkou jazzovej slovenskej scény- Nikolaj Nikitin,Ľuboš Šrámek, Juraj Griglák a či brazílskym bubeníkom Matheusom Jardimom.Spolupracuje s Národným symfonickým orchestrom Českej republiky ako sólistka. Je súčasťou kapely skvelého trubkára Oskara Töröka. Lektorkou jazzového spevu na jazzovej dielni Doda Šošku v Piešťanoch.Tento rok odspieva turné s Katarziou ako vokalistka. V súčasnosti sa venuje autorskej tvorbe vo svojom projekte Baron Haze, s ktorým nahrala live session v štúdiu Svárov, vystúpili  na viacerých hudobných podujatiach v Česku a Slovensku, napríklad ako Mikulášsky jazzový festival  alebo pražský Mladí ladí jazz. V roku 2024 planujú vydať debutový album.

Robin Galia- klávesy / Kateřina Hošková- gitara / Pavel Plašil- bicie nástroje / Simona Hulejová-spev,text / Marek Pach- basa


3. O.B.C. (Ostblock Cooperative)

O.B.C. (Ostblock Cooperative) je inštrumentálno - experimentálne trio, ktoré sa prezentuje vlastnou tvorbou a taktiež aranžuje rôzne jazzové štandardy. Naša tvorba vychádza z tradičného jazzu a hip hopu. Členovia kapely sa stretli počas štúdia na jazzovej univerzite v rakúskom Grazi.

Gregor Špener - bicie / Benjamin Foris - rhodes/synth / Kajetan Kamenjaševič - basgitara


4. Drahoslav Bango & Friends

Drahoslav Bango je klavirista, skladateľ a producent. Ako trojročný začal hrať na klavír. V piatich rokoch prvý krát vystúpil pred publikum a to na Mezinárodní Mozartovské soutěži v Brne, kde získal čestné uznanie, a cenu za najmladšieho účastníka súťaže. Ďalšou súťažou bola Celoslovenská klavírna súťaž Dezidera Kardoša v Bánovciach nad Bebravou, kde sa uplatnil na 1. mieste. Ďalej študoval na Štátnom konzervatóriu v Bratislave u prof. Tatiany Lenkovej - Hurovej. Nasledujúcu etapu štúdia tvorila Janáčkova akademie múzických umění v Brne (Česká republika), kde študoval u prof. Jiraského a doc. Slávikovej. Popri štúdiu na Akadémii sa zúčastnil niekoľko súťaží. Prvou bola Mezinárodní Novákova klavírní souťěž v Kamenici nad Lipou, kde získal 1. místo, a cenu za interpretaci Novákova díla. Po roku bola ďalšou súťažou Mezinárodná klavírna súťaž Danubia talents competition vo Viedni, kde získal 3. miesto a ďalšie. Najväčší význam však pre neho mala súťaž Liszt Ferenc Competition v Budapešťi, kde žískal v Open category 3. miesto, a v Professional category 2. miesto. Momentálne pracuje na svojom debutovom albume Drahoslav Bango & Friends, kde máte možnosť si vypočuť jeho vlastné kompozície obohatené o prvky klasickej hudby, jazzu ale aj latinsko-amerického štýlu. Cieľom CD je priniesť na umeleckú scénu niečo nové, zaujímavé, zábavné, ale zároveň vysoko umelecky postavené.

Drahoslav Bango - piano / Igor Biháry - basgitara / Timotej Rajnoha - bicie

5. The Bureau

Päťčlenný kvintet the Bureau v zložení Daniel Hančikovský (trúbka), Radovan Česnek (saxofón), Daniel Tresa (klavír), Gregor Chalupecký (basa) a Štefan Faško (bicie) spolu tvorí už rok a prechádza širokým spektrom jazzových žánrov ako hard bop, modal jazz či new jazz. Repertoár tohto telesa tvorí vlastná tvorba, ale aj kompozície známych jazzových hudobníkov vo vlastných prevedeniach. The Bureau je čerstvým držiteľom ceny za live performance, ktorú títo hudobníci získali na minuloročnom ročníku súťaže JAZZ StartUp 2022.

Daniel Hančikovský - trúbka / Radován Česnek - saxofón / Daniel Tresa - klavír / Gregor Chalupecký - basgistara / Štefan Faško - bicie