Jarné jazzáky už za rohom, ohlasujeme predkapely hviezd!

Jarné jazzáky budú tento rok dvojdňové: v Majestic music clube 16. mája vystúpia The Wooten Brothers, 21. mája Mike Stern Band. Mesiac pred festivalom pridávame aj domáce predkapely. Prečítajte si viac aj o hlavných hviezdach festivalu.

Predkapelou The Wooten Brothers 16. mája v MMC bude skupina Baron Haze, na čele s fantastickou speváčkou Simonou Hulejovou, vnučkou ikony liptovského folklóru Hanky Hulejovej. Baron Haze je fúziou rôznych žánrov ako worldmusic, progressive soul a jazz.

Baron Haze je česko-slovenská formácia, ktorú založila frontmanka Simona Hulejová (SK) spolu s basgitaristom Marekom Pachom (SK). Dvojica sa stretla počas štúdia jazzovej hudby na VOŠ a Konzervatóriu Jaroslava Ježka v Prahe. Ku kapele sa postupne pridali ďalší absolventi KJJ a VOŠ: etablovaný bubeník Pavel Plašil (CZ) (Lake Malawi, Eva Burešová), gitaristka Kateřina Hošková (CZ) , a pianista Robin Galia (CZ), ktorý hráva aj s Katarziou.

Harmonické postupy sú moderné s využitím mnohých modálnych a jazzových prvkov, okrem línie spevu, ktorá je dominantná, dostávajú priestor aj inštrumentalisti využívajúci prvky improvizácie. Najkrajšie na ich živých vystúpeniach sú momenty, kedy nechávajú priestor slobodnej tvorbe. Skúšajú s odvahou hranice jazzu nielen v speve, ale aj v komunikácii medzi hudobnými nástrojmi. Baron Haze bol ocenený Slovenskou jazzovou spoločnosťou, a cenou Soza za autorskú skladbu Stepping into the light

Baron Haze nahral svoju prvú Live session, kolekciu 5 piesní, v renomovanom štúdiu Svárov. Nahrávku nájdete na youtube a všetkých streamovacích platformách. 

Predkapelou Mikea Sterna 21. mája v MMC bude Ostblock Cooperative - O.B.C., trio priateľov, ktorí zdieľajú svoju vášeň pre deep groove a hudobné smery zakorenené v afroamerických tradíciách, ako sú jazz, gospel, hip hop, funk a elektronická hudba.

Zámerom kapely je vytvoriť svoj jedinečný zvuk zmiešaním ich výnimočných herných štýlov, ako aj ich skúseností s vyrastaním vo východoeurópskych krajinách, kde ich už od mladého veku priťahovala afroamerická kultúra, do ich originálnych kompozícií a aranžmánov jazzových štandardov.

Spoločná vášeň pre jazz a improvizovanú hudbu ich spojila počas štúdia jazzovej hudby v Rakúsku, kde začali napĺňať svoju vlastnú víziu zvuku, pomocou ktorého sa snažia zdieľať s publikom svoju radosť z hrania. Elektronické zvuky v kombinácii s "break ya neck" groovmi a improvizáciou súzaručené!

Gregor Špener - bicie nástroje / Kajetan Kamenjaševic - elektrická basgitara / Benjamin Foris - klávesy

Kúpte si vstupenky - The Wooten Brothers od 36€, Mike Stern Band od 32€